NEWS

APC solicită constituirea unui fond de garantare a vacanțelor

NEWS

“Remember that happiness is a way of travel – not a destination.” office@simplifytravel.ro

Până în momentul de față, am aflat cu toții ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, insolvența agențiilor de turism Mareea Comtur și Genius Travel afectând mii de turiști. Care este situația legală și ce se poate face mai departe? Momentan, agenţiile de turism sunt obligate să încheie poliţe de asigurare pentru acoperirea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti, în cazul insolvabilităţii sau falimentului, polite fără de care agențiile nu pot comercializa pachete de servicii turistice, fiind sancţionate cu suspendarea licenţei de turism. Problema în această situație vine însă din faptul că suma asigurată este de doar 50.000 USD pentru agențiile tour-operatoare și 10.000 USD pentru agențiile detailiste, sumă insuficientă pentru acoperirea tuturor pagubelor provocate consumatorilor în cazul unui faliment, așa cum s-a dovedit în practică. Ca urmare, Asociația Pro Consumatori solicită constituirea unui fond de garantare a vacanțelor.

„Intrarea în insolvenţă, în ultimele 10 zile, a două agenţii de turism a dus la păgubirea a mii de consumatori şi la imposibilitatea ca aceştia să-şi recupereze integral sumele de bani plătite. Actuala formă de protecţie a consumatorilor de servicii turistice prin intermediul poliţelor de asigurare încheiate de către agenţiile de turism ca şi obligaţie legală, nu asigură o protecţie financiară completă a consumatorilor în situaţia intrării în insolvenţă/ faliment a agenţiilor de turism.

Totodată, actualul sistem contravenţional , care prevede sancţiuni cuprinse între 400 şi 1000 lei nu oferă suficientă putere de coerciţie ANPC-ului şi ANT-ului pentru a asigura gradul de ordine necesar unei bune desfăşurări a activităţilor din domeniul turismului. Având în vedere criza creată de situația mai sus menționată APC solicită Guvernului României adoptarea, de îndată, a unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă constituirea unui fond de garantare a pachetelor de servicii turistice achitate, în avans, de consumatori. La o cifră de afaceri anuală de 1 miliard de euro a agenţiilor de turism din România, achitarea de către fiecare agenţie de turism a unei taxe anuale de 0,1% din cifra de afaceri ar duce la realizarea unui fond de garantare necesar despăgubirii consumatorilor ajunsi în astfel de situaţii. Acest fond ar trebui gestionat de ANT care, în situaţi intrării în insolvenţă/faliment a unei agenţii de turism, să aibă posibilitatea legală să despăgubească consumatorii păgubiţi în maxim 10 zile calendaristice.” a precizat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Inițiativa APC este justificată și poate reprezenta o metodă eficientă de a rezolva pe viitor situațiile neplăcute în care se află astăzi turiștii celor doua agenții intrate în insolvență. Pentru mai multe informații referitoare la subiect, vă invit să accesați site-ul oficial al APC iar dacă aveți întrebări le puteți adresa prin email la office@apc-romania.ro.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

More in NEWS

Mt.Everest, Nepal

Nepal interzice cățărarea de unul singur pe Muntele Everest

Simona Neatadecembrie 30, 2017
money

Ce ar trebui să știi în cazul în care agenția de turism intră în faliment/insolvență

Simona Neataseptembrie 5, 2016
DSC07286

Agenția de turism Mareea este în insolvență – 1.100 de turiști păgubiți

Maria Magdalenaseptembrie 4, 2016
crete

Grecia, destinația verii 2016: 60% dintre turiştii români au ales insulele elene

Simona Neataaugust 28, 2016
berlin

Germania, între destinațiile preferate de români în 2015

Maria Magdalenaaprilie 12, 2016