My Bucharest

Bucureşti – Capitală europeană a culturii 2021?

My Bucharest

"Travel is the only thing you buy that makes you richer" office@simplifytravel.ro

Sună bine nu-i așa? Și capitala noastră merită pe deplin să dețină acest titlu. Mai apoi vine însă partea în care pentru a atinge acest țel este necesară o investiție de 75 de milioane de euro în următorii 6 ani. Acum faci totuși ochii mari.  90% din bani vor fi asiguraţi de la bugetul de stat iar restul de 10 % din sponsorizări şi finanţări private. Suma este exorbitantă și te întrebi, evident, pe ce vor fi cheltuiți acești bani.

Potrivit declarațiilor directorul centrului ArCuB, Mihaela Păun, delegat de Primăria Municipiului Bucureşti pentru a realiza dosarul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală europeană a culturii 2021: „este foarte important să cunoaştem bugetul acestui proiect”. Perfect, îl cunoaștem, acum am dori să știm cum și mai ales, pe ce vor fi dați acești bani. Pe noi practica ne omoară de fiecare dată.

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraşelor care au obţinul titlul de Capitală Culturală Europeană, acestea beneficiază de o serie de avantaje extrem de importante pentru viaţa şi prosperitatea oricărui spaţiu urban, ca de pildă:

  • Creşterea turismului;
  • Creşterea venitului regional;
  • Creşerea venitului oraşului;
  • Relansarea imaginii oraşului;
  • Refacerea infrastructurii culturale;
  • Coeziunea socială;
  • Cooperarea cetăţeni-autorităţi
  • Solidaritatea reprezentanţilor politici ai oraşului

Pe 23 octombrie 2015, Ministerul Culturii a anunţat că au fost acceptate, în urma documentaţiei depuse, candidaturile oraşelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş la titlul de Capitală europeană a culturii 2021

Dosarul de candidatură a Bucureștiului fost depus pe 9 octombrie, urmând ca, în perioada 7 – 13 decembrie, un juriu format din 12 experţi europeni în domeniul culturii (2 dintre aceștia sunt români) să analizeze prezentările, urmând să decidă câte oraşe vor fi cuprinse în lista scurtă. Acestea vor avea la dispoziţie alte şase luni pentru a realiza obiectivele propuse, iar numele oraşului românesc care va fi Capitală culturală europeană în 2021, alături de o localitate din Grecia, va fi anunţat în 2016.

Primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin e încrezător că Bucureştiul va ajunge în următoarea fază a candidaturii. „Sunt convins că ne vom afla pe lista scurtă a oraşelor. Această titulatură nu va însemna doar un concurs câştigat, ci o dezvoltare a oraşului pe termen lung”.

Deși mai e mult până departe iar lucrurile la noi se mișcă cu încetinitorul, ținem pumnii orașului. Cine știe, poate de data aceasta, cei 75 de milioane de euro se vor cheltui cu cap, pe ceva de care să ne putem bucura cu toții.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

More in My Bucharest

???????????????????????????????

Turism? Care turism? Suntem o țară fără minister în guvernul Cioloș

Alina Francisknoiembrie 19, 2015
???????????????????????????????

Român în țara mea. Dați-mi normalitate, demnitate, corectitudine

Gabriela Balaysnoiembrie 7, 2015
IMG_0358

O țară în schimbare

Simona Neatanoiembrie 5, 2015
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25.000 de protestatari în stradă. Romania cere dreptate

Simona Neatanoiembrie 3, 2015
Mimi Voicu

#Colectiv. Prea urât. Prea ca la noi

Simona Neatanoiembrie 1, 2015