Eat. Taste. Love

Călător în ţara lui Castro

Eat. Taste. Love

Vacanţele nu sunt totdeauna uşor de plănuit iar atunci când vine vorba de o ţară cu totul şi cu totul aparte, detaliile sunt cele care garantează succesul întregii excursii. De această dată vă vorbesc de ţara lui Castro, de oamenii minunaţi ai Havanei, şi nu în ultimul rând, de întoarcearea într-o lume, în care timpul trece altfel decât pentru restul lumii.

Cuba, cea mare insula din Caraibe, este ţinutul înzestrat cu peisaje spectaculoase, cu plaje renumite în întreaga lume, datorită kilometrilor de nisip alb si fin scăldat de ape cristaline. Un loc minunat şi îndepărtat, ale cărei atracţii locale le  găsești mai mult decât fascinante. Dacă te decizi să vezi Cuba, ai două posibilităţi: fie achiţi costul unui pachet într-o staţiune turistică cu hoteluri ce oferă servicii ‘all-inclusive’, fie explorezi pe cont propriu, cumpărându-ți separat biletul de avion şi plătind la faţa locului cazarea în ‘casă particulară’. Din experienţă, pot spune că banii economisiţi prin cumpărarea separată de bilet de avion şi cazare sunt destul de nesemnificativi şi nu te scutesc de eventualele surprize care te aşteaptă la faţa locului.

În Cuba, lumea este altfel şi indiferent cât am încerca să descriem atmosfera de acolo, doar o plimbare la pas pe străzile din Havana te poate lămuri pe deplin asupra esenţei sufletului cubanez. Pentru cei care nu doresc să se priveze de luxul şi răsfăţul unei vacanţe perfecte, hotelurile de patru stele din Varadero sunt locaţiile ideale pentru a descoperi plajele locale. Preţul unei camere ajunge la 120 de euro pe noapte însă ţine minte că ai totul all inclusive iar aici serviciile hoteliere oferă gratis cursuri de dans, jocuri recreatice, ore de wind-surfing sau caiac, lecţii de scufundare şi bineînţeles acces nelimitat la plaje cu ape de un albastru infinit. Pentru a te asigura că ai acces la toate informaţiile referitoare la ceea ce trebuie sau nu să încerci în perioada vacanţei, nu strică să lăși un mic bacşiş personalului de serviciu. Vei descoperi că este cea mai uşoară cale de a-ți asigura accesul la orice informaţie referitoare la zonă.

O baie de soare şi o mâncare pentru zei

Dar să revenim puţin la mâncare. Mâncarea tipică este ajiaco – o supă preparată din carne şi legume pe care o poți savura peste tot pe unde mergi. Dacă îți faci prieteni printre localnici, roagă-i să-ți pregătească o cină la ei acasă. Bătrânele din Havana gătesc excelent iar atmosfera tipic havaneză garantează un festin gastronomic pe care nu îl aflii nicăieri altundeva. Nivelul de trai din zonă este scăzut, casele sunt de cele mai multe ori sărace, prin urmare cumpără tu alimentele necesare pregătirii mesei şi vei avea parte de adevărata ospitalitate cubaneză asezonată de aroma unor bucate incredibil de gustoase.

Bucataria tipic cubaneză, un amestec de influenţe spaniole, africane şi asiatice conţine ca principalele ingrediente orezul, fasolea, yucca, porumbul, carnea de porc şi bineânţeles fructele tropicale.

În oraşele Cubei se consumă însă şi foarte mult peşte, printre cele mai apreciate feluri de mâncare numărându-se pargo, creveţii, homarii şi în general fructele de mare. Cât despre desert, încearcă guenguel – un amestec de porumb, zahăr şi chimen, la care îți recomand să adaugi champola, băutura tradiţională preparată cu lapte şi zahăr ars. Cum ești însă în Cuba, din baruri nu va lipsi berea, romul sau faimosul daiquiri, perfect pentru dupăamiezele toride: rom alb, sec, suc de lamaie, zahar şi gheaţă. 

Pe străzile Havanei

Un oraş – muzeu, aşa este Havana. Alături de Trinidad, a fost inclus în patrimomiul Unesco, iar locul acesta este diferit de tot ceea ce ți-ai putea imagina. Da, ține în minte imaginea Cubei din filmele americane, imaginea de pe siturile de turism, imaginea din vederile poştale dar nimic nu redă în realitate senzaţia pe care o încerci mergând pe străzile înguste ale Havanei. Un oraş ciudat, în care casele şi oameni par desprinşi dintr-un alt timp. Cât despre maşini, ei bine, maşinile chiar sunt dintr-o altă epocă. Există peste 450.000 de maşini în Cuba, marea lor majoritate din anii 20’ sau 30’. În vremea lui Batista, nici o altă ţară din lume nu a importat atât de multe modeluri de Chrysler, Studebaker,  Desotos şi Chevrolete şi pe toate le vezi circulând pe străzile Cubei. Este incredibil cum aceste maşini sunt ţinute în funcţiune prin ingeniozitatea oamenilor căci piesele de schimb sunt rare şi embargoul nu i-a ajutat prea mult.

Azi, în Havana, ca peste tot în Cuba de altfel, găsim cel mai mare muzeu în aer liber de maşini americane din lume. Cât despre pericol de trafic, nu-ți face probleme: maşinile sunt cam una la 20-30 de familii însă sunt multe scutere şi foarte multe biciclete. Casele poartă şi ele amprenta timpului iar viaţa curge molcom peste ele şi peste oameni. Oameni primitori, bucuroşi şi… săraci. Aceasta este cealaltă realitate a Cubei. Oamenii sunt săraci însă sunt veseli, sunt deschişi şi sunt simpli. Te primesc în casele lor, te ospătează, îţi povestesc întâmplări de demult. Stau în amiezele toride pe treptele clădirilor, ascultă salsa, vorbesc despre vreme. Uşile caselor, larg deschise îţi arată traiul modest, dar curat. Cubanezi sunt mândri de ţara lor, de felul lor de a fi. Se mulţumesc cu puţin şi zâmbesc.

Trebuie însă să fii atent la drum căci majoritatea intersecţiilor nu au indicatoare. Drumuri cu sens unic, straduţe înguste, biciclişti şi oameni, toate pot crea puţină confuzie, mai ales dacă nu ai la îndemână o hartă detaliată a oraşului. Viázul este compania locală de autobuze destinată turiştilor. Autobuzele sunt dotate cu aer condiţionat şi te scutesc de înghesuială, iar camioanele particulare ( camiones particulares ) sunt des întâlnite mai ales în estul Cubei.

Havana îți oferă însă tot ce vrei: restaurante unde se mănâncă bine, terase şi cafenele, muzee, shopping.

Distracţii în timpul liber

Cuba este acea ţară exotică ce oferă unul dintre cele mai frumoase peisaje din insulele Caraibe, cu lanţuri muntoase, văi adanci şi plaje excelente. Dealurile abrupte, munţii înalţi şi clima tropicală te invită la răsfăţ după placul inimii: excursii montane, căţărări, scufundări, înot cu delfinii, wind surfing, pescuit, shopping, dans şi cam tot ceea ce îți trece prin minte. Havana este cel mai mare oraş al ţării şi este de asemenea şi capitala, însă fă-ţi timp să vizitezi și Santiago de Cuba, Camagüey, precum şi  Baracoa (prima aşezare spaniolă din Cuba), Trinidad şi Bayamo.

Arhitectura tipic colonială este vizibilă pretutindeni, dansatorii de salsa, de toate vârstele te aşteaptă să le înveţi paşii, picturile murale cu Che Guevara îţi însoţesc călătoria prin oraşe iar câmpiile nesfârşite cu plantaţii de trestie de zahar, îţi completează drumul. Este ţara pe care o iubeşti pentru simplitate şi o păstrezi în suflet pentru celebra ei atmosferă de altă dată. Un mix de nou şi vechi pe care este bine să îl descoperiţi înainte ca tehnologia modernă şi progresul să năvălească peste cubanezi.

În iulie şi august nu rata Havana Carnival!

Carnavalul se celebrează în Santiago de Cuba în ultimele 2 săptămâni din iulie şi în prima săptămână din august şi marchează sfârşitul culesului pe plantaţiile de zahăr. Timp de 10 zile, tobele însoţesc festivităţile, muzica răsună pe străzi şi voia bună este peste tot.

Date utile:
– viza (obligatorie) se ia de la Ambasada Cubei

– moneda naţională: pesosul cubanez- CUC$
– hotelurile din Varadero de 4 stele all inclusive : 70- 115 euro camera pe noapte

 • preţurile în reşedinţe particulare: 30-50 euro pe noapte
 • o cină la restaurant costă în jur de 15 euro
 • un bilet de tren pentru 100 de kilometrii costă 8 euro
 • transfer Havana – Varedero cu taxi: 40 CUC$  de persoana;
 • exista şi autocare cu orar fix: pret 10 CUC$
 • cardurile de credit şi dolarii americani – neacceptate
  – zboruri spre şi dinspre America – inexistente
  – nu există loc de bagaje în aeroportul din Havana
  – 1 sticla de apa la 0.5 în Havana – 4 CUC$,
  – închiriat maşină, pentru turişi maşini noi: 50 – 80 euro pe zi

închiriat bicicletă pe zi: 3-5 CUC$, o oră de internet 6 CUC$

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

More in Eat. Taste. Love

DSC_2352

Scapă de frig folosind condimente

Foodie seekeroctombrie 3, 2016
CATANIA 17/03/2009: Uno scorcio del porto di Catania dominata dall'Etna

Scogli dei Ciclopi și restaurantele de la malul mării

Simona Neataaprilie 7, 2016
IMG_0039

Aegina, insula deliciilor culinare

Simona Neatamartie 31, 2016
ole

Mic dejun în Swansea

Claudia Mironfebruarie 8, 2016
Escargot

Amator de senzaţii tari? Poftește la masă

Gabriela Balaysfebruarie 6, 2015