Romania 360

O zi de petrecut în doi …serbând Dragobetele

Romania 360

“To my mind, the greatest reward and luxury of travel is to be able to experience everyday things as if for the first time, to be in a position in which almost nothing is so familiar it is taken for granted.” office@simplifytravel.ro

Oricât de lungă a fost iarna și oricât de friguroase sunt încă unele zile, nu te poți abține să nu simți că primăvara este aproape. Prin parcuri ghioceii sunt demult prezenți, tonetele cu mărțisoare au apărut ca ciupercile după ploaie iar hainele groase încep să fie ignorate.

În fiecare an, sărbătorim venirea primăverii cu bucurie și sentimentul de libertate pe care vremea caldă ni-l aduce. La români obiceiurile de întâmpinare a lunilor de primăvară au startul pe 24 februarie, de Dragobete, sărbătoarea românească a dragostei, care le aduce celor care cred în ea noroc în dragoste, linişte şi un an îmbelşugat. Pe întreg teritoriul României Dragobetele se traduce prin petreceri în aer liber, dans, joc şi mai ales prin logodne simbolice. În unele sate, pe vremuri şi poate încă şi astăzi, fetele obişnuiau să păstreze cu grijă zăpada netopită de pe frunzele de fragi, căreia îi confereau proprietăţi magice. Acum, mai există o vorbă veche care spune că aceia care nu sărbătoresc Dragobetele, vor fi singuri şi lipsiţi de dragoste tot restul anului dar alegem să o ignorăm și să dăm vina pe programul prelungit la birou :). Zic mai bine să serbăm sosirea celui mai îndrăgit anotimp prin ieşiri la teatru sau la spectacole, prilej de a-ți arunca un ochi și prin magazine să pregătești din timp cadoul de 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii. Pentru călătorii care nu pot sta locului, de Dragobete se merge în Mehedinți. Aici  există obiceiul numit ‘zburătorit’, potrivit căruia, la prânz, fetele se întorc în fugă spre sat, urmărite de bărbați. Evident, fiecare își urmărește persoana dragă iar dacă ești iute de picior și reușești să o ajungi, tradiția cere să o săruți în văzul tuturor, sărut care simbolizează logodna voastră pentru cel puţin un an de zile. La final, două lucruri de care să ții cont, transmise din generație în generație de zeci de ani:

  • nu plânge de Dragobete, se spune din bătrâni că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de amărăciune și supărari în lunile de vin
  • respectă superstiția de Dragobete și întâlnește-te cu persoana dragă în această zi altfel veți avea dificultăți în a fi împreuna.

Pe de altă parte, ignoră ceea ce ți se spune și bucură-te de zi. Contează să zâmbești și să iubești. Restul sunt detalii.

Ce poți încerca în februarie 2015:

  • Petrecerea Dragobetele sărută fetele – The Black Jack Pub, București

24.02.2015 Ora 20:00

  • Iubește românește cu Direcția 5 – Hard Rock Café, București

26.02.2015 ora 21.30

  • Târg de Dragobete la Mangalia

24.02 – 08.03.2015, centrul orașului

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

More in Romania 360

cotmeana desc

Cotmeana, cea mai bătrână dintre mânăstirilor valahe

Alina Franciskaprilie 8, 2017
DSC_9235

Râșnov într-o zi de iarnă

Simona Neataoctombrie 29, 2016
karina-2

România văzută de copii în #DesenamRomaniaTuristica

Simona Neataseptembrie 15, 2016
DSC07286

Noutatea verii: primul sat plutitor din România

Alina Franciskseptembrie 2, 2016
grafica MandrudeRomania - Copy

Regulament concurs #DesenamRomaniaturistica

Simona Neataaprilie 18, 2016