OUT & About

Prima zi în Catania, oraşul de la poalele vulcanului

OUT & About

Marketing consultant & journalist. 10 years' experience regarding national & international Media & PR campaigns Founder Simplify Media simona.neata@simplifytravel.ro

Dis de dimineața în aeroport. Încă adormită, confuză. Îmbarcarea stagnează, oamenii se foiesc. Încă puțin și decolăm spre Catania.  Decizia de a vizita orașul am luat-o la un ceai, în Centrul Vechi. După un telefon în care prietenii îmi spun că mă vor aștepta la aterizare, gata să-mi arăte orașul lor și împrejurimile cu care se mândresc.  Și uite-mă pornind spre Sicilia, cu tot entuziasmul și teama irațională pe care o încerc de fiecare data când zbor. Pe de altă parte, de câte ori în viață ai ocazia să urci pe un vulcan activ?

Catania este al doilea oraş ca mărime din Sicilia. Fondat în secolul VIII î.Hr., a fost distrus şi acoperit de lava aruncată de Etna de peste şapte ori ( ultima oară în 1669, când Etna a îngropat oraşul tot ţinutul din jurul lui) însă a învățat să-i supraviețuiscă vecinului puțin prietenos. Spre deosebire de orașele turistice ale Italiei precum Roma, Venezia sau Milano, Catania te cucereşte prin farmecul brutal al peisajului din jur şi prin savoarea irezistibilă a mâncărurilor tradiţionale.

Pentru locuitorii oraşului, erupţiile vulcanului au devenit obişnuinţă, ultima dintre acestea având loc în decembrie 2015.  Obişnuinţă a devenit şi gândul de a trăi în fiecare zi la poalele unui vulcan ce-ţi poate distruge casa şi oraşul în decursul câtorva ore. Poate şi de aceea, oriunde în Catania, oameni zâmbesc. Își trăiesc viața cu calm, bucurându-se pe cât posibil de clipa prezentă.

{{de|Italien, Sizilien, Catania, Dom Sant' Agata}} {{en|Italy, Sicily, Catanaia,  cathedral Sant' Agata}}

Zidurile din magmă ale grădinilor, rocile înnegrite ale ţărmului şi dalele de lavă întărită ale oraşului reprezintă ceea ce tu ca turist remarci întâia oară când ajungi în regiune.

În Catania oamenii au luat de la vulcan ceea ce acesta a împărtăşit cu generozitate şi au transformat lava în material de lucru. Puţine sunt străzile unde vei întâlni asfalt. În mare parte sunt pavate cu dale de magmă, unul dintre cele mai rezistente şi mai puţin pretenţioase materiale de construcţie. Sunt și foarte alunecoase, mai ales dacă plouă. Dificil de străbătut dacă ai tocuri ( doamnelor, atenție sporită la ce încălțări împachetați pentru vacanța aici)

Îmi îndrept privirea spre clădiri. Orașul pare înghesuit, cojit, departe de grandoarea și opulența pe care am întâlnit-o în orașele italiene. La o plimbare în centru, de-a lungul Căii Etnea, mi se dezvăluie însă adevărata măreţie de care acest oraş s-a bucurat pe vremuri. Restaurat cu migală şi dezgropat din lavă, centrul orașului este străjuit de Catania_Fontana_Elefantecatedrale cu faţade sculptate în marmură, cafenele ce te îmbie la relaxare și magazine ce-ţi satisfac setea de shopping.  Inevitabil ajung în fața fântânii elefantului –  u Liotru, creată din lavă în 1736 de Giovanni Battista Vaccarini, simbol al orașului și punct de întâlnire pentru tinerii din oraș. Numai bine, iau o pauză și mă așez pe treptele de la bază, cât sa-mi odihnesc picioarele și să mă bucur de arhitectura pieței.

Toleranța  în trafic, unul dintre aspectele care te surprind cel mai mult

Ca șofer observe instant că, traficul este aglomerat, străzile înguste și locurile de parcare insuficiente. Cu toate acestea  te descurci binișor, datorită relaxării pe care o întâlneşti la majoritatea catanezilor. În labirintul de străduţe cu sensuri unice şi semafoare răzleţe, maşinile, motocicletele şi scuterele se strecoară prin trafic, fără grabă şi agitaţie. Observ că majoritatea maşinilor de le întâlnesc, parcate sau oprite la semafor, prezintă urme de accidente uşoare. Ceea ce însă este un lucru obişnuit pentru sicilieni, mi se spune. Nimeni nu se preocupă prea tare de maşini. Catanezii îşi cumpără maşini mici, comode, capabile să se strecoare pe străduţele întortochiate ale oraşului. Dai și de maşinile anilor 60, precum Fiat 500, bine întreţinute şi perfect funcţionabile. Le vezi cel mai des la sfârşit de săptămână, când propietarii ies la o plimbare de-a lungul ţărmului.

De reținut! Locul de parcare locuitorii oraşului îl respectă cu sfinţenie, mai ales datorită lipsei de spaţiu. În cazul în care îți închiriezi o maşină e obligatoriu să-ți cumperi bilet pentru parcare, valabil pentru mai multe ore, de la orice chioşc de ziare întâlnit în drum. Fără acesta, riști o amendă usturătoare şi, după caz, ridicarea vehicului.

Recomandările după o primă zi în Catania? Închiriază o mașina cât mai mică să te poți strecura pe străzile înguste. Ia-ți neapărat bilet pentru parcare. Încalță-te comod și dă o tură în centrul orașului, loc numai bun pentru cafeau de amiază. Iar la final, intră într-una din cofetăriile artizanale și cumpără-ți coji de portocale trase în ciocolată. Sunt demențial de bune 🙂 .

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

More in OUT & About

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zbori alături de bebe? Citește și reține

Simona Neataoctombrie 5, 2018
Argina

Fuga de urbanizare în insula lui Zorba Grecu

Simona Neatamartie 31, 2016
santorini-1548725

Alegerea călătorilor – top 5 insule de văzut in aprilie

Cristina Militarumartie 23, 2016
DSC_9926

Este primăvară pe străzile din Lisabona

Simona Neatamartie 20, 2016
DSC_0691

8 lucruri de știut ca turist în Paris

Simona Neatamartie 13, 2016