Romania 360

Primăvară dragă, bine ai venit !

Romania 360

Marketing consultant & journalist. 10 years' experience regarding national & international Media & PR campaigns Founder Simplify Media simona.neata@simplifytravel.ro

Indiferent în ce colț al României ne aflăm an de an de 1 Martie ne recăpătăm speranța, optimismul, credința în mai bine. Noi românii sărbătorim venirea primăverii într-un mod unic iar de 1 Martie umplem casele, birourile și sufletul femeilor cu flori și mărțioare.

După vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an, sărbătorindu-se „Matronalia” – serbările lui Marte, zeul forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii. Astăzi prima zi a lunii martie este motiv de bucurie chiar și atunci când afara primăvara se lasă încă așteptată. Nu mai contează însă. Calendaristic știi că vremea zilelor călduroase este aproape. Mai mult, ca un simbol al regenerării avem Mărțișorul pe care-l dăruim celor dragi, semn ce le dorim fericire și noroc.
Deși la origini mățișorul era reprezentat de o monedă de aur sau de argint, la care se atașa o sfoară facută din două fire răsucite, una roșie și alta albă ( sau alb și negru), ce simbolizau triumful vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii, scopul era același –  o amuletă care să îți aducă noroc și fericire.

In credința populară marțiorul simbolizează funia anului care adună, prin împletirea celor două fire, cele 365 de zile calendaristice.

De prin țară adunate – tradiții și superstiții de mărțișor

Astăzi primim mărțișoare, ne alegem Babele și purtăm firul împletit la mână. Multe dintre tradițiile de 1 Martie au rămas însă uitate. Nu demult însă, de 1 Martie fetele își atarnau firul împletit la gât, în credința că nu vor fi arse de soare peste vară. Și tot acum, în regiunea Bucovinei, fetele erau cele care ofereau mărțișorul, în ziua de 1 martie, băieților din sat.

Tradiția mai spune că mărțișorul trebuie purtat de copii timp de 12 zile sau până la anumite sărbători de primăvară (Mucenici, Blagovistenie, Florii, Paște) în timp ce adulții îl vor purta până la înflorirea pomilor fructiferi, când acesta se va atârna pe crengile înflorite. Astfel vei avea noroc tot anul iar zilele îți vor fi luminoase ca cele de primăvară. Mărțișorul este investit cu puteri magice, fiind purtător de noroc, apărându-te de rele, prevenind îmbolnăvirile și deochiul. Dacă porți șnurul legat la mână, fă-i nod – nodul are forța protectoare și, în perioada în care porți acest fir de mărțișor, vei ține răul departe de tine.DSC_0175
De asemenea, odată cu ziua de 1 Martie se intră în zilele babelor. De regulă, sunt 7 la număr, în unele regiuni au ajuns până la ziua de 9. Acum îți alegi o zi din Zilele Babelor, care o sa îți arate cum va fi viața ta în anul care urmează.

Așadar nu uita astăzi să dăruiești mărțișoare celor dragi. Astfel vei avea parte de armonie, bucurie și bună înțelegere. Iar eu vă doresc tuturor o primăvară senină, sănătate, iubire și pofta de viață.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

More in Romania 360

cotmeana desc

Cotmeana, cea mai bătrână dintre mânăstirilor valahe

Alina Franciskaprilie 8, 2017
DSC_9235

Râșnov într-o zi de iarnă

Simona Neataoctombrie 29, 2016
karina-2

România văzută de copii în #DesenamRomaniaTuristica

Simona Neataseptembrie 15, 2016
DSC07286

Noutatea verii: primul sat plutitor din România

Alina Franciskseptembrie 2, 2016
grafica MandrudeRomania - Copy

Regulament concurs #DesenamRomaniaturistica

Simona Neataaprilie 18, 2016