Turism? Care turism? Suntem o țară fără minister în guvernul Cioloș

Alina Francisk ⋆ office@simplifytravel.ro

Tocmai când lucrurile păreau să meargă mai bine în sectorul turistic la nivel de organizații guvernamentale iată că de data aceasta, odată cu noul guvern, am rămas pe dinafară. Turismul nu se mai regășeste în denumirea niciunui minister în noul guvern propus de premierul desemnat Dacian Cioloș.

Așadar ce se va întâmpla cu sectorul turistic în 2016? Momentan toată lumea așteaptă. Patronatele se tem însă că lucrurile vor încetini dramatic iar Proiectul referitor la  Legea Turismului și măsurile luate în 2015 (  precum reducerea TVA la pachetele turistice la 9% și normele referitoare la voucherelor de vacanță) or să se împotmolească grav.

Ultimii 6 ani au fost unii de grea încercare pentru turism mai ales că denumirea oficială a ministerului s-a tot schimbat. La fel și miniștrii desemnați să se ocupe de acest sector. Până acum 20 de zile turismul făcea parte din Ministerul Economiei, Comertului și Turismului, condus de ministrul Mihai Tudose. Acum avem Ministerul Economiei, Comertului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri condus de Costin Grigore Borc însă turismul a fost pierdut pe drum. Ca primă reacție Federațiai Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR)  a trimis un comunicat în care se arată că “acest domeniu merită, dacă nu un minister în sine, independent, atunci să figureze în numele unuia dintre ministerele existente, așa cum s-a întâmplat până acum” . Îngrijorarea pentru situația actuală cere o asigurare oficială, patronatele exprimându-și speranța ca ” noul ministru al economiei să continue ce a început dl. Mihai Tudose ducând la bun sfârșit punctele menționate în protocolul de colaborarea dintre FPTR, Minister și Autoritatea pentru turism”.

Între timp ediția 34-a a Târgului de Turism al României încheiată săptămâna trecută a avut peste 17.000 de vizitatori. Ofertele, reducerile și promoțiile la pachetele turistice de iarna-sarbatori, ski, Paște și litoral 2016 s-au vândut în proporție de 60%.  Cele peste 200 de companii prezente și-au întâmpinat vizitatorii cu reduceri semnificative între 35-50%. Tot acum președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT) Anca Pavel-Nedea a dat asigurări că Legea Turismului va fi aprobată până în martie 2016.

“Targetul este ca până la sfarșitul anului să fie deja în lucru, iar până la 31 martie 2016 să avem legea aprobată(…). Legea a fost trimisă către toate asociațiile profesionale din turism. Va fi urcată pe site, în dezbatere publică”, a spus președintele ANT

În septembrie, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului a anunțat că modifică proiectul Legii Turismului, dupa ce a primit observații de la organizațiile din turism, FPTR cerând atunci schimbarea integrală a actului normativ, apreciind că acesta este incoherent și încalcă prevederile Constituției.

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare