
Vi se pare o cifră mare pentru o țară cu potențialul turistic pe care îl are România? Nu, nici pe departe. Este mică, foarte mică și nu a variat prea mult față de ceilalți ani. Acum că au fost date presei datele oficiale constatăm că în 2015 România încă se chinuie când vine vorba de turismul de incoming. Nici aria de interes nu variază prea tare – străinii fiind interesați de marile orașe, de petrecerile de pe litoral, zona montană și sectorul balnear.
Potrivit datelor INS, cei mai mulți turiști provin din Germania – 266.934 de nemți oprindu-se în capitala București si în marile orase, ca mai apoi să ajungă în Delta Dunării sau pe litoral. Tot acum, statisticile arată că turiștii din Israel sunt interesați de stațiunile montane, francezii merg în circuite turistice iar ungurii se îndreaptă către stațiunile balneare românești.
La malul Mării Negre au ajuns în 2015 circa 4.900 de turiști din Germania și peste 2.700 de turiști americani. În 2016 agențiile de turism se așteaptă însă la creștearea vizitelor dinspre Israel odată cu startul curselor charter din luna iunie operate de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța.
1,7 milioane de turiști străini au preferat anul trecut Bucureștiul și marile orașe
Dintre cei care au ales să viziteze capitala și marile orașe, 203.601 sunt turiștii germani, urmați la număr de turiștii israelieni în număr de 42.831 – aceștia însă alegând cu preponderență stațiunile montane de pe Valea Prahovei.
Pe de altă parte din totalul de 174 166 de turişti sosiţi în Regiunea Centru în decembrie 2015 aproape jumătate, respectiv 80 723 au venit la Braşov. Oraşul de la poalele Tâmpei este astfel liderul incontestabil al regiunii cu o pondere de 46,4% din totalul vizitatorilor. Braşovul este urmat de Sibiu (19,8%), Mureş(17,7%), Harghita (6,9%), Alba (5,8%) şi Covasna (3,4%). Cei mai mulţi turişti străini care au vizitat Braşovul sunt germanii, aceştia fiind urmaţi de italieni şi francezi.
Delta Dunării preferată de nemți, norvegieni și polonezi
Deși cei mai numeroși turiști străini în Delta Dunării au fost tot germanii (4.494), pe locul al doilea s-au clasat polonezii, urmați de norvegieni. Agențiile de turism spun că aceștia sunt amatori de plimbări în natură, birdwatching (urmărirea comportamentului păsărilor) și vânătoare.
This post is also available in: Engleză
RSS