Ce cunosc din Bucureștiului de altă dată

Maria Magdalena ⋆ “Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” office@simplifytravel.ro

Zilele trecute mergeam pe Calea Victoriei cu un grup de prieteni. Doi dintre ei proaspăt sosiți în București, încercau să prindă cât mai multe din ce vedeau fără a se împiedica de bordurile și opritorile monumentale ce tronează strada. Le menționez că zona a trecut printr-o asfaltare recentă, au fost lărgite trotuarele, creată banda de biciclete.  Mie ca șofer mi-a luat una din singurele străzi ale centrului în care mai reușeam să trec de 2 semafoare consecutive pe verde. Mă consolez cu pista nou creată și gândul că după ce trece gerul, ies să-mi încerc patinele. Cu toatea astea supărarea tot îmi rămâne. Calea Victoriei a fost primul drum din București, pavat cu trunchiuri de copac. Atunci se numea Drumul de Lemn. Oare astăzi ce nume is-ar potrivi?   Și uite așa dai peste fapte trecute care te fac să privești cu totul altfel o zonă a orașului în care te afli. Așa a apărut în acea zi întrebarea următoare: ce alegi să-i povestești despre București unui străin care are doar o zi la dispoziție ? Istoria Micului Paris, anii 80 sau pur și simplu îl duci pe Lipscani și-l lași pradă vieții de noapte a Centrului Vechi?

 

Până te gândești ce răspuns ai da hai să vedem dacă știai aceste date despre capitala noastră:

  1. Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate în Bucureşti în 1840, București fiind printre primele oraşe din Europa care aveau acest mijloc de transport
  2. Intrarea hotelului Novotel ( Calea Victorie) este faţada fostului Teatru Naţional. În ziua de 26 august 1944, aviația germană a greșit traiectoria bombei destinată Palatului Telefoanelor și Teatrul Naţional a fost victima colaterală.
  3. Cimitirul Bellu era locul preferat al hoţilor de căciuli de blană. Stăteau cocoţaţi pe zid, pescuind din capul doamnelor cu o sfoară şi un cârlig de pescuit prețioasele accesorii. La final erau vândute în parcul Tineretului.

 

Poate ești curios să mai știi că…

 

Unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare  româneşti – mititeii – au

fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu,proprietarul restaurantului “La o idee”, din strada Covaci. Confruntându-se cu lipsa intestinelor necesare în prepararea cârnaților, a decis să folosească direct carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu. Cum bine cunoaștem acum, a avut succes.

 

În ceea ce ne privește pe cei prezenți la plimbarea mai sus menționată, am ales să ne ducem prietenii la Muzeul Satului, la crucerea din fața Teatrului Național și la ruinele Palatului Voievodal Curtea Veche. De spus le-am spus de toate, de la rețete de mâncare, tradiții și obiceiuri la cum petrecem serile de weekend pe străzile din Centru Vechi. Mi-am zis că orașul acesta e de văzut totuși cu calm. Într-un citybreak ca la carte. Așa eu îi văd mai des iar ei apucă să cunoscă orașul mai bine.

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare