Râșnov într-o zi de iarnă

Simona Neata ✍ Marketing consultant & journalist ⋆ Digital Strategy, Social Media and Branding ⋆ Founder Simplify Media

Sus la cetate este liniște. În timpul săptămânii ai parte de libertatea pe care ți-o dă absența vizitatorilor  ce se îmbulzesc spre munți la sfârșit de weekend. Poți să te plimbi liniștit printre zidurile cetății, să fotografiezi panorama minunată a Râșnovului, să stai de vorbă cu oamenii. Așa l-am cunoscut pe străjerul cetății domnul Samoilă, într-o zi însorită de iarnă acum 4 ani.

Te afli între ziduri fortificate, cu aerul rece al muntelui în plămâni.

Vezi ruinele fostei Capele Catolice și te gândești la vremuri de mult apuse când oamenii suiau muntele pentru a se ruga. Turiștii dispun azi de transport plătit până la cetate,iar accesul te costă circa 12 Lei biletul de persoană. Descoperi ziduri fortificate, case bine conservate, o lume din trecut care îți abate gândul de la prezent. În cel mai înalt punct al cetății, pe locul în care a fost cândva Capela Evanghelică, sunt instalate telescoape pentru a vedea împrejurimile.  Într-o zi senină poți zări până departe și este un punct excelent pentru fotografii panoramice. Înapoi în piața centrală o primă atracție o constituie fântâna despre care unii istorici spun că ar fi fost amenajată de meșterii sași ai zonei. Contra cost și dacă nu ești claustrofob, poți coborî în fântână până la adâncimi de 80 de metri. Pe scurt, ai câteva ore de petrecut în aer liber, într-unul din cele mai frumoase situri istorice ale României.

DSC_9270   Vă recomandat Expoziția străjerului Samo – Rosenau Souvenir

   Intră în micul muzeu al domnului Samoilă, pe a cărui carte de vizită stă scris “Samo –străjerul cetății”. 

Îmbrăcat în haine tradiționale, acest colecționar sentimental a adunat între patru pereți decenii de istorie.  Este plin de energie și îți povestește cu amănunte istoria cetății și a oamenilor ce i-au trecut pragul. În spațiul mic stau la loc de cinste dovezi uimitoare din viața de odinioară a locului.

Fotografii, haine și accesorii, bani și insigne, hărți și multe altele, toate vechi și prețioase. Dacă îl prinzi acolo bătrânul îți vorbește despre istoria cetății, despre filmele turnate aici și despre munte, căci tatăl său a fost primul ghid montan al Râșnovului.

La plecare am primit cadou o floare de colț, pe care străjerul Samo le cultivă cu drag pentru turiștii săi 🙂

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare