Meșterul popular al erei digitale 

Alina Francisk ⋆ office@simplifytravel.ro

De ar fi să iei România la pas vei întâlni deseori magazinele locale cu suveniruri.Intrarea plină de boutiquri cu ceramică de Horezu, popasurile de pe Valea Prahovei, târgurile cu ouă încondeiate din Bucovina. În București grație târgurilor de Sărbători și a festivalurilor stradale, creativitatea românilor începe să fie din nou observată. În decembrie, Sala Dales, Piața  Universității, Muzeul Satului și parcul Cișmigiu au fost locațiile în care am găsit obiecte făcute manual, tradiții vechi îmbinate cu ultimele cerințe în materie de decorațiuni. Obiectele din lemn, sticlă, ceramică și împletiturile au fost cele mai vândute produse. Suvenirurile și meșteșugul tradiționals-au diversificat și adaptat cerințelor turistice.

Astăzi românii confecționează diverse obiecte decorative, de la globulețe la jucării din paie de secară, ovăz, orz sau grâu, acestea fiind materiale 100% naturale. Țesăturile au revenit în forță, ia românească ivindu-se tot mai des pe stradă. În satele românești, tricotatul, țesutul și împletitul se tranformă în genți, ii, cojoace, mânuși și accesorii. Toate lucrate manual și populare printre turiști. În 2015 avem o mulțime de sărbători și festivaluri locale, dând o șansă în plus artizanatului românesc să fie vizibil publicului. Internetul ajută și el, site-urile și blogurile celor care s-au dedicat artizanatului crescând de la o zi la alta. Cât despre preferatele noastre în materie de decorațiuni, acestea s-au dovedit a fi accesoriile de lemn ( inele, brățări și podoabe pentru brad) precum și clopoțeii sau magneții de ceramică.

 

De ce să apreciezi tradițiile

  1. Arta lemnului

Lemnul este de secole principala materie primă a românilor. Știm cu toții mobilierul, casele sau frumoasele biserici de lemn din Țara Moților. Prelucrarea lemnului de către meșteri populari și operele rezultate au determinat specialiștii să vorbească despre “civilizația și arta românească a lemnului” și să ducă la protejarea prin lege a acesteia.

  1. Modelarea argilei

La cumpăna dintre meșteșug și artă, olăritul se bucură și în prezent de prețuire. Treci într-o zi pe la Muzeul Țăranului Român, acolo sunt adunate 18.000 de piese de argilă modelată.  Un pas mai departe, du-te de curiozitate la workshopurilor de olărit. Sunt fun, te relaxează și prețul nu sare de 30 de euro. Pentru 50 de euro poți încerca o excursie de o zi cu vizite la obiectivele turistice din zona și sesiune de olărit. Timp de 2 h te joci cu lutul, îi dai forme inedite, cunoști din tainele acestui meșteșug străvechi.  Fun all the way!

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare