Român în țara mea. Dați-mi normalitate, demnitate, corectitudine

Simona Neata ✍ Marketing consultant & journalist ⋆ Digital Strategy, Social Media and Branding ⋆ Founder Simplify Media

Într-o societate normală, în care spitalele există și sunt dotate cu toate cele necesare pentru tratarea pacienților, poate numărul celor decedați în incendiul din clubul Colectiv nu ar fi atât de mare. Este o sâmbătă neagră pentru noi toți. Astăzi alți 7 oameni au murit, radicand numărul la 39.

Cel puțin numărul oficial căci sunt voci care afirmă că peste 60 de persoane ar fi murit încă din prima seară însă nu vrea nimeni să recunoască.  Protestele în stradă continuă. În orașele României și în Europa românii se adună pentru a-și striga furia, nemulțumirea, frustratrea.  Ce declară Klaus Iohannis, după consultările cu reprezentanții societății civile?” Merg în piață să discut cu protestatarii. “

Între timp, la o săptămână de la tragedie, lista cu cererile societății pentru cei care acum se află la conducere s-a conturat. Pe raluxa.com puteți găsi în detaliu fiecare punct în parte, noi făcând acum o scurtă trecere în revistă. Așadar iată ceea ce românii au nevoie în țara lor, de altfel, cereri logice și de bun simț:

 • Pentru Guvern – Interimat până la alegeri și un guvern technocrat, cu organizarea unui concurs pentru fiecare post ocupat. Limitarea ordonanțelor de urgență la maxim 2 pe an;
 • Pentru Parlament – dizolvarea parlamentului  (oamenii au scandat repetat “Am votat 300, nu 600”) așadar reducerea numărului de parlamentari la maximul 300 și un parlament ???????????????????????????????unicameral. În plus cu toții vrem transparența votului din Parlament.
 • Pentru Biserică – limitarea privilegiilor Bisericii Ortodoxe Române, reducerea bugetului pentru culte și marirea bugetului pentru educație și sănătate. Plata de impozite și taxe către stat pe toate veniturile bisericii. Orice subvenție directă sau indirectă din bani publici către cultele religioase să fie interzisă. Activitațile și bunurile cultelor religioase să se impoziteze. Biserica să dea înapoi statului  pădurile și tot ce a primit neconstituțional. Bisericile să fie obligate să dețină autorizații pentru securitatea la incendii, la fel ca în orice spațiu public destinat populației.
 • Restricții și pedepse pentru demnitari – Eliminarea imunității demnitarilor pentru fapte penale în orice fază a anchetei. Interzicerea pe viață de a mai ocupa funcții publice pentru demnitarii condamnați  pentru fapte de corupție. Fără pensii speciale! Fiecare primește pensie după cum a cotizat. Interzicerea totală a treseismului politic. Pierderea mandatului și a dreptului de a candida.
  Conducatorul ANI să fie ales de cetățeni pe baza CV-urilor publice . Acesta nu trebuie să fi făcut parte din nici o structură de partid. Alegerea sefilor DNA și ai Parchetului General să se facă prin scrutin universal.
 • Coruptie – Cel mai des oamenii scandează  “Coruptia ucide” = Parlamentarii și membrii Guvernului nu mai trebuie sa beneficieze de un statut privilegiat  în fața legii . Confiscarea integrală??????????????????????????????? în termen de 3 luni a averilor politicienilor și oficialilor condamnați definitiv pentru corupție și interzicerea dreptului de a mai deține funcții publice vreodată. Pedepsele pentru fapte de corupție să nu beneficieze de eliberare condiționată înainte de termen.
 • Sistemul electoral – votul electronic și prin corespondență pentru toată lumea și  o nouă lege electorală. Transparența finanțării campaniilor electorale. Tragerea penală la răspundere a aleșilor care au nu și-au dus la îndeplinire promisiunile electorale. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Referendumuri pentru toate deciziile de interes pentru țară.
 • Siguranța publică – revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure. Activitatea comercială în clădiri ne-consolidate cu risc de prăbușire trebuie interzisă. Introducerea în școli obligatoriu, clasele I-XII, a Educației comunitare, cu instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații ) și educație rutieră. Interzicerea fumatului în spații publice închise!
 • Mediu de afaceri – simplificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale.
 • Transparență si depolitizare – Publicarea tuturor finanțărilor, donațiilor și sponsorizărilor către partidele politice, candidații independenți și aleșii statului. Reducerea numărului serviciilor secrete.
  Depolitizarea instituțiilor statului. Transparența licitațiilor publice. Depolitizarea aparatului de justiție.
  Desecretizarea tuturor contractelor începând din 1990.Transparența cheltuielilor publice, prin publicarea lor pe site -ul fiecărei instituții
 • Resurse naturale – Furturile de masă lemnoasă din păduri să se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani, în funcție de cantitate. Elaborarea unor politici concrete de reîmpădurire constantă
 • Sanătate – 10% din PIB alocat pentru sănătate, Bugetarea învățământului, sănătății și culturii cu prioritate în următorii zece ani.
 • Educație –Creșterea PIB-ului pentru Educație. Construirea mai multor școli, concedierea “profesorilor” care au plagiat sau îndrumat în mod conștient doctoranzi plagiatori. Retragerea diplomelor de doctor/master/licență demonstrate a fi plagiat
 • Protecție socială – Venitul minim garantat 250 euro. Apă, canalizare, gaz și electricitate în toate localitățile țării.
 • Anchete – Redeschiderea dosarelor de la revoluția din ’89. Deschiderea cercetărilor în dosarul marilor afaceri cu statul, anchetarea tuturor celor implicați în esecul proiectelor autostrăzilor. Averile care nu pot fi demonstrate cu acte să fie confiscate de către stat. Confiscarea averilor ilicite de la toti cei condamnați.

Dacă ai avut răbadarea de a citi până la capăt lista completă atunci ai observat că marea parte a cererilor sunt normale și de vin de la sine într-o societate educată, adaptată secolului în care trăim. Cum am reușit să trăim fără ele? Păi uite că n-am mai reușit. Ne-au murit prietenii, copii, părinții. Acum schimbarea ține de noi. De voință, perseverență, hotărâre. Așa că ne vedem din nou în stradă. Până când lista de mai sus devine normalitate.

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare