Adaugă finalul: Cine fură azi un ou e…

Victor Marin ⋆ Journalist, TV and radio enthusiast, traveller by profession

Zilele trecute prin București am dat peste un taximetrist din genul “a toate ştiutor, câte-n Lună şi în stele”. Omul mi-a explicat că noi românii trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Că nu se mai poate aşa.

Câteva minute mai târziu, un şofer i-a tăiat calea şi taximetristul a scos capul pe geam. A început să enumere sfinţi, rude apropiate, sărbători legale şi obiecte de cult. Ce pretenţii de comportament civilizat să ai? Era totuşi un biet taximetrist. Sau…?

Pentru a-mi ilustra și mai bine situația în Bucureștiul de astăzi recent am dat peste un studiu care sper din tot sufletul să fie greşit. A fost făcut și condus de Result Development între 2010 şi 2014, pe circa 1.600 de angajaţi cu studii superioare. Pe indivizi de la care ai avea pretenţii să fie educați. Pe scurt, oamenii au fost rugați să răspundă cu Da sau Nu referitor la câteva afirmaţii populare pe la noi.  Rezultatul este cel puțin..interesant. Și cât se poate de trist.

58,37% – Una e să furi un ou, alta e să furi un bou

E cumva admisibil să furi şi tu un pic, acolo. Că deh, ăia din Parlament fură miliarde! Imposibil să nu fi auzit expresia asta până acum. Dacă studiul este corect, rezultă că ne-am format cumva un sistem de apărare, care ne scapă de remuşcări. Dacă eu fur de 100 de ori mai puţin decât nenorocitul de lângă mine, atunci sunt de 100 de ori mai bun.

59,96% – Hoţul neprins e negustor cinstit

Dacă ai “ciugulit” puţin şi nici nu te-a prins nimeni, atunci chiar nu ai ce să-ţi reproşezi. Eşti curat ca zăpada abia căzută.

86,99% – O persoană cinstită are multe de pierdut în ziua de azi

Nu-i aşa? Sigur aţi mai auzit şi clişeul ăsta, sub o formă sau alta. Sanchi, tu eşti corect, dar ai de suferit din cauza celor din jur. Eventual, din cauza politicienilor. Poate ar fi fost credibil punctul ăsta, dacă autorii studiului nu ar fi pus şi câteva întrebari de control…

84,05% – Nu poţi să fii corect cu toată lumea

84,19% – În ziua de azi, nu poţi să fii imparţial

Aoleu! Hai să compărăm ultimele trei rezultate. Majoritatea participanţilor ar vrea să fie corecţi, chit că au de suferit, dar nu au cu cine? Şi apoi, tot ei recunosc că ei înşişi nu sunt cinstiţi? Sau din contră, îşi asumă că trebuie să mai şi „profiți” ca să-ţi meargă bine, dar se plâng că ei la rândul lor sunt păcăliţi?

87,05% – Admir persoanele care câştigă în orice situaţie

Recunosc, asta mi se pare de departe cea mai tare. Şi explică cumva, de ce atâţia parlamentari sau primari ajung după gratii. Noi i-am votat! Şi mai e o vorbă care îmi place la nebunie: “A furat, dar e băiat deştept! Măcar a mai făcut şi el ceva la oameni de banii ăia…”. Vă sună cunoscut?

Sper din tot sufletul ca studiul să fie greşit, adevărat poate doar pentru angajaţii cu studii superioare chestionați. Poate marea masă a populaţiei e altfel. Suntem cinstiți, educați, onești. În caz contrar, rezultă că noi, ca societate, nu avem o problemă chiar atât de mare cu corupţia şi necinstea. Din contră, a devenit un rău acceptat şi oarecum necesar. Dacă studiul e corect, avem realitatea pe care o merităm.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare