Întotdeauna mi-a plăcut să vizitez orașele care împărtășesc granița lor cu marea. Motivul este unul sufletesc: marea îmi dă senzația perpetuării și a imensității, ducînd secrete în adânc sau șoptindu-le oamenilor prin unduirea și zgomotul valurilor. Ei bine, destul însă cu imersie mea în mare, mai bine încep povestea despre Bournemouth.
Am auzit prima oară de Bournemouth când am început să mă documentez despre universități și cursurile de Master. Cu toate acestea, prima dată când l-am vizitat a fost în septembrie 2010 iar cel mai recent în octombrie 2015. Bournemouth este un oraș minunat așa că iată-mă împărtășind experiența mea cu alți călători.
Bournemouth este situat la 115 de mile de Londra, pe coasta de sud a Angliei
Îl vei găsi în punctul în care Canalul Mânecii îmbrățișează Marea Celtică cu un braț și întâmpină Marea Nordului cu celălalt. În funcție de trafic și de cât de aglomerat este drumul pe care alegi să te deplasezi, îți va lua în jur de 2 ore si 15 minute pentru a ajunge în Bournemouth cu mașina. Cu trenul durează aproximativ la fel. Cu toate acestea, dacă te decizi să utilizezi autocarele National Express atunci ajugi în oraș în 2 ore și 40 de minute. Este ceea ce am făcut eu ultima dată când am vizitat orașul. Stația la care cobori – Coach Station Bournemouth. De acolo, am pornit direct spre malul mării, care deține cele mai multe dintre atracțiile turistice. Semnele de pe drum te ghidează cu ușurință așa că ajungi repede spre Bournemouth Pier sau în Centrul orașului. Alternativ, poți utiliza navigarea disponibilă pe telefon dacă ai datele pornite.
Și cum mie îmi place să mă plimb în jurul fără țintă atunci când vizitez un loc nou m-am lăsat purtată de drum. La pas dinspre stația de autobuz spre malul mării dai peste câteva biserici pe care, în funcție de orar, fie le poți vizita fie te vei bucura doar de exteriorul pitoresc al acestora. Ca timp, îți ia cam 20 – 25 de minute pentru a ajunge la malul mării, depinzînd cât de repede sau încet mergi și/sau dacă te oprești pe drum.
Spre malul mării, fie alegi să mergi pe drumul ce te coboară spre țărm, fie iei ascensorul și aluneci ușor pe peretele de stâncă până atingi plaja.
Biletul costă extrem de puțin așa că nu îți face griji. Eu recomand să încerci ambele opțiuni, îți oferă vederi plăcute și peisaje numai bune de fotografiat. De-a lungul plajei în Bournemouth ai o mulțime de cafenele, restaurante, baruri și magazine pentru shopping.
Ultima data când am vizitat orașul am picat în mijlocul Maratonului Bournemouth (are loc în fiecare an în octombrie) destinat adulților și copiilor deopotrivă. Ceea ce îmi amintește să fac o listă a festivalurilor din oraș:
În martie începe Festivalul de Bere Bournemouth, în aprilie ai Jazz Festival, în iunie – preferatul meu – Festivalul Roților, pe care ți-aș sugera să nu îl ratezi – șoferi de toate vârstele se întrec pe două sau patru roți, arătându-și abilitățile pe motociclete sau vehicule de diferite dimensiuni și forme. În iulie este programat Festivalul Free Pride iar în august te bucuri de Festivalul Air Bournemouth.
Indiferent însă de momentul anului în care ajungi aici, vei găsi întotdeauna festivități la care să participi alături de vizitatori si localnici.
Mai apoi, pe ponton la Bournemouth Pier dai de un restaurant frumos, cu opțiuni de relaxare și o mare varietate de produse culinare, să-ți astâmperi setea și foamea.
În plus, Bournemouth Pier este singurul dig din lume unde poti experimenta tiroliana la țărm.
Durata de alunecare este de 30 de secunde și vei coborî pe plajă, însă experiența este copleșitoare. În timpul verii, costul de persoană este de 18 £ iar în timpul iernii de 15 £. Ai însă și promoții și pachete, iar dacă te afli într-un grup poți decide să te dai de mai multe ori 🙂 .
De la plaja ajungi cu ușurință în bulevardul principal, circa 10 minute de mers pe jos. High Street nu este foarte diferit de orice altă stradă principală din Marea Britanie, doar că aici strada și plajă sunt separate de un parc frumos, în care merită să faci o plimbare pe îndelete pentru a savura aranjamentele de flori și un zbor vertical cu balonul cu aer cald. La malul mării vei găsi de asemenea destule B & B pentru a-ți lua o cameră cu vedere către valuri, desigur, la un preț mai mare în comparație cu hotelurile și B & B situate ceva mai departe de țărm.
Mai multe despre oraș te las să descoperi singur. Doresc însă să rezum experiența mea în Bournemouth împrumutînd câteva versete dintr-o poezie a poetului local James Manlow:
“Orășelul de pini și marea îți oferă liniștea,
Refugiu pentru calatorii care încetinesc ritmul “
This post is also available in: Engleză
RSS