Istanbul – orașul meu magic

Simona Neata ✍ Marketing consultant & journalist ⋆ Digital Strategy, Social Media and Branding ⋆ Founder Simplify Media

Bine, fie, recunosc. Când vine vorba de acest oraș cel mai bun mod de a te simți ca într-o poveste este o plimbare la ceas de seară. Și dacă știi unde să fie atunci când soarele apune întreaga lume se trasformă iar tu cazi în vraja lui pentru totdeauna.

Așadar iată 3 locuri în Istanbul ce-ți oferă un peisaj fantastic:

  1. Podul Galata peste Cornul de Aur și restaurantele sale

Ieșind din Spice Bazar/bazarul de mirodenii, îmi croiesc rapid drum către malul râului. Din când în când îmi arunc o privire grăbită spre ceas. E un obicei vechi de-al meu, să prind apusul în fiecare oraș nou pe care îl vizitez, iar acum e rândul Istanbulului. Mai mult de atât, greutatea aparatului de fotografiat în jurul gâtului îmi amintește că nu prea am voie să ratez momentul. Podul Galata este înțesat de trecători, pescari și turiști. Pe partea stângă, există scări care te duc către restaurantele de dedesubt și atmosfera lor animată. Podul este un prim loc în care să fii când soarele apune. Înainte însă de a începe căutarea pentru o masa cu vedere spre Bosfor mă opresc la bărcile-restaurant, ancorate în apropiere. Luminile lor colorate aruncă umbre jucaușe pe apă. Mă strecor prin mulțime și mă așez în rând. Aerul este umplut de mirosul peștelui pe grătar și-mi aprinde instantaneu pofta de mâncare. Foame sau nu, această gustare nu ai voie să o ratezi. Costă mai puțin de 10 de euro, iar peștele prăjit îl primești în pâine caldă împreună cu o garnitura de salată verde și ceapa, stropită cu suc de lamaie si asezonată cu murături. Știu, combinația este ucigătoare dar irezistibilă! Atât de delicioasă încât am stat la coadă de două ori pentru a o savura pe îndelete 🙂 . Reacția imediat după?

– Mai venim odată?

– Glumești? Doar spune-mi când…

  1. Turnul Galata

De această dată este simplu: cu cât ești mai sus, cu atât mai ușor vei obține puncte de vedere uimitoare asupra orașului. Trebuie doar să urci scările turnului Galata. Ceea ce este mai ușor de zis decât de făcut. Nu-i panică însă. Există un lift interior care te duce până la etajul șapte ( în cazul în care răzbești prin mulțimea de turiști), dar îți rămân ultimele două etaje la pas. De odihnit poți să o faci în restaurantul / cafenea, în timp ce savurezi priveliștea magnifică către Istanbul și Bosfor ( ps: dacă te prinde noapte, în funcție de cantitatea de energie pe care o ai, turnul deține și un club de noapte, unde dansul din buric este inclus în meniu). Orașul este un spectacol în sine, în lumina de apusului. Pentru mai bine de 15 minute, întreg cerul se colorează în roșu, portocaliu, galben și albastru înainte ca orașul să fie învăluit într-o haină aurie. Luminile Istanbulului salută ultimele raze și pentru o secundă nu am îndrăznit să mișc de teamă să nu distrug momentul.

  1. Malurile Bosforului și vechiul district Sultanahmet

DSC_2290Dureri pe talpa piciorului? Cine le bagă în seamă…așa că iată-mă la o plimbare de seara sub zidurile vechi ale clădirilor din Sultanahmet. Râul strălucește la apus înainte de a lăsa loc unei nopți luminoase. În stânga mea, luna plină începe să apară peste Bosfor. La orizont, malul arde de culoare, în timp ce silueta elegantă a moscheelor se ridică spre cer. Râul lucește hipnotic și este atât de ușor să te simți ca într-un basm.

– Ce zici, oprim timpul o vreme? Putem face asta?

– Desigur. Apoi scoate aparatul de fotografiat și începe să acționeze obiectivul.

–  Uite, vezi, l-am oprit pentru totdeauna …

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare