Bucureşti – Capitală europeană a culturii 2021?

Simona Neata ✍ Marketing consultant & journalist ⋆ Digital Strategy, Social Media and Branding ⋆ Founder Simplify Media

Sună bine nu-i așa? Și capitala noastră merită pe deplin să dețină acest titlu. Mai apoi vine însă partea în care pentru a atinge acest țel este necesară o investiție de 75 de milioane de euro în următorii 6 ani. Acum faci totuși ochii mari.  90% din bani vor fi asiguraţi de la bugetul de stat iar restul de 10 % din sponsorizări şi finanţări private. Suma este exorbitantă și te întrebi, evident, pe ce vor fi cheltuiți acești bani.

Potrivit declarațiilor directorul centrului ArCuB, Mihaela Păun, delegat de Primăria Municipiului Bucureşti pentru a realiza dosarul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală europeană a culturii 2021: “este foarte important să cunoaştem bugetul acestui proiect”. Perfect, îl cunoaștem, acum am dori să știm cum și mai ales, pe ce vor fi dați acești bani. Pe noi practica ne omoară de fiecare dată.

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraşelor care au obţinul titlul de Capitală Culturală Europeană, acestea beneficiază de o serie de avantaje extrem de importante pentru viaţa şi prosperitatea oricărui spaţiu urban, ca de pildă:

  • Creşterea turismului;
  • Creşterea venitului regional;
  • Creşerea venitului oraşului;
  • Relansarea imaginii oraşului;
  • Refacerea infrastructurii culturale;
  • Coeziunea socială;
  • Cooperarea cetăţeni-autorităţi
  • Solidaritatea reprezentanţilor politici ai oraşului

Pe 23 octombrie 2015, Ministerul Culturii a anunţat că au fost acceptate, în urma documentaţiei depuse, candidaturile oraşelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş la titlul de Capitală europeană a culturii 2021

Dosarul de candidatură a Bucureștiului fost depus pe 9 octombrie, urmând ca, în perioada 7 – 13 decembrie, un juriu format din 12 experţi europeni în domeniul culturii (2 dintre aceștia sunt români) să analizeze prezentările, urmând să decidă câte oraşe vor fi cuprinse în lista scurtă. Acestea vor avea la dispoziţie alte şase luni pentru a realiza obiectivele propuse, iar numele oraşului românesc care va fi Capitală culturală europeană în 2021, alături de o localitate din Grecia, va fi anunţat în 2016.

Primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin e încrezător că Bucureştiul va ajunge în următoarea fază a candidaturii. “Sunt convins că ne vom afla pe lista scurtă a oraşelor. Această titulatură nu va însemna doar un concurs câştigat, ci o dezvoltare a oraşului pe termen lung”.

Deși mai e mult până departe iar lucrurile la noi se mișcă cu încetinitorul, ținem pumnii orașului. Cine știe, poate de data aceasta, cei 75 de milioane de euro se vor cheltui cu cap, pe ceva de care să ne putem bucura cu toții.

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare