Este primăvară pe străzile din Lisabona

Simona Neata ✍ Marketing consultant & journalist ⋆ Digital Strategy, Social Media and Branding ⋆ Founder Simplify Media

Pentru că 20 martie este Ziua Internațională a Fericirii, am zis să vă povestesc de un oraș în care m-am simțit mereu fericită. Chiar și la orele dimineții în Baixa, centrul vechi al oraşului, când străzile sunt încă pustii iar razele de soare se strecoară printre clădirile ce poartă amprenta marchizului de Pombal. Baixa Pombalina, este poate zona cea mai potrivită pentru a-ţi alege cazarea. De aici ajungi la pas în câteva minute către unele dintre cele mai faimoase landmarkuri  – Praça do Comércio (gasim aici Paços da Ribeira sau Palatul Regal), Praça da Figueira, bulevardul Avenida da Liberdade, pitorescul cartier Alfama, Castelo de Sao Jorge – Castelul Sf George şi apoi liftul Elevador Santa Justa care te poartă catre Bairro Alto. Ca totul să îţi fie la îndemână, nu lipsesc din peisaj zecile de baruri şi restaurante în care să-ţi odihneşti picioarele obosite, sau magazinele prin care să colinzi înnebunit de reducerile sfârşitului de sezon.

Câteva ore la Zoo pentru o întâlnire cu animalele sălbatice

Acum să vorbim de unul dintre cele mai frumoase locuri în care să îţi petreci timpul: Jardin Zoologico de Lisbo, o grădină zoologică ce redefineşte conceptul de interacţiune cu animalele: 2.000 de animale şi peste 360 de specii, al căror spaţiu de joacă este de mărimea unui cartier. La drept vorbind îţi trebuie ore bune să străbaţi la pas tot complexul, acesta incluzând şi un delfinariu, o grădina fermecată în care păsările zboară liber, casa reptilelor – din care nu lipsesc crocodilii- şi un cimitir pentru animale.  Poţi hrăni leii de mare sau pelicanii, păunii se plimbă liberi pe alei, girafele se apleacă spre tine pentru o fotografie reuşită. Dacă eşti mai comod din fire, iei trenuleţul intern sau, pentru un plus de adrenalină, telescaunul care te poartă pe deasupra ţarcurilor deschise, la câţiva metri distanţă de animale J! Lisbon Zoo se află în centru – Praça Marechal Humberto Delgado, Sete-Rios şi se poate ajunge uşor cu metroul, folosind linia albastră, staţia “Jardim Zoológico” sau autobuzele nr. 16, 31, 54, 70, 96, 701, 726, 746, 755, 758. Cu Lisboa card beneficiezi de 15 % reducere la biletul de intrare.

 De la Zoo la Oceanario, nas în nas cu rechinii

Ia metroul și coboară la staţia Oriente. Traversează strada şi interiorul centrului comercial Vasco da Gama, pentru a ajunge pe esplanadă, unde poți lua telecabina sau intra la Oceanario. A fost deschis în 1999, având ca laitmotiv „ Oceanele, o moştenire pentru viitor”. Maxim de haiose sunt vidrele leneşe şi ghiduşe lângă care pierzi minute bune sau pinguinii pitici cu care poţi interacţiona în voie. Centrul complexului este reprezentat de un imens acvariu cilindric întins pe 3 etaje, în care rechinii, pisicile de mare, pinguinii şi zecile de specii oceanice înnoată în voie.

În Belem pentru istorie şi gustul de pasteis

Belem este situat în partea de vest a orașului fiind locul de plecare al exploratorilor dar şi reședința regală după cutremurul din 1775. Din centru, odată ce iei tramvaiul 15 ajungi în circa 15 minute. Staţia finală este în faţa impresionantei mănăstiri Jerónimos – unde poate fi vizitat mormântul lui Vasco da Gama-  şi în apropierea monumentului Descoperirii. Tot aici ai Palatul Belem, fosta reședință regala – în prezent reședința oficiala a Președintelui Portugaliei, Muzeul Național al Caleștilor (creat în 1905) și Turnul Belem, construit în secolul al XVI-lea ca parte a sistemului de defensiv de la gura de vărsare a râului Tejo. Mănăstirea Jerónimos” și „Turnul Belém” din Lisabona au fost înscrise în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Toate, îndulcite evident, de gustul inconfundabil al celebrelor produselor de patiserie numite – pasteis, pe care le găseşti în orice bar, cofetărie sau restaurant pentru circa 1,40 E bucata.

De la faţa locului:

  • Cea mai eficientă metodă de a vedea oraşul rămâne metroul. Şi cum transportul în comun este destul de scump raportat la preţurile din România ( 2,80 E – o călătorie cu tramvaiul, 6 E – o cartelă de metrou valabilă 24 h) vă recomand cumpărarea cardului Lisboa Card. Cardul îţi oferă transport gratuit pe orice mijloc de transport în comun, acces gratuit la 31 de muzee, castele, mânăstiri / şi reduceri de până 50 % la restul de obiective turistice.
  • Majoritatea străzilor din centrul vechi sunt pavate cu piatră cubică prin urmare încălţămintea comodă este recomandată.
  • Din ianuarie şi până la jumătatea lunii februarie, în toate magazinele din Lisabona începe frenezia reducerilor. Preţurile scad cu până la 70 %!
  • Cele mai bune locaţii din care să observaţi panorama oraşului sunt: platforma de la Elevador Santa Justa, terasele castelului Sf. George şi platforma statuii Cristo Rei

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare