Fuga de urbanizare în insula lui Zorba Grecu

Simona Neata ✍ Marketing consultant & journalist ⋆ Digital Strategy, Social Media and Branding ⋆ Founder Simplify Media

Între agitația urbană, zgomotul mașinilor și presiunea unui job corporatist ajungi adesea să te întrebi pentru ce alergi ca nebunul de dimineața și până seara.  Apoi, atunci când lucrurile se potrivesc, este suficientă o clipă pentru a te decide să lași în urmă viața pe care o știi și să te îmbarci într-o aventură cum nu te gândeai vreodată că o să trăiești. Articolul acesta este despre jurnalistul român Sorin Andreiana, a cărui vacanță în Aegina i-a schimbat radical viața și felul de a interacționa cu oamenii.

20 (1)Sorin a ajuns pentru prima dată în insula Aegina în primavara anului 2014, atunci când vacanțele din Thassos sau Corfu s-au dovedit mult mai bogate în aglomerație, turiști și industrializare și prea puțin atinse de farmecul unei izolări relaxante.

Am ajuns în Aegina întâmplător, la invitația unor prieteni. Am găsit Grecia autentică, cu oameni relaxați, dispuși tot timpul să îți ofere ajutor cu orice informație. Toată lumea pare prietenă cu toată lumea. Ceea ce este foarte plăcut și relaxant

Aegina se află la o oră și 15 minute cu feribotul din  Pireu ( numit si Piraeus sau Pireas), al treilea oraș ca mărime din Grecia. Sorin Andreiana s-a lăsat sedus de atmosfera tihnită a locului și mai ales faptul că aici nu există turism de masă. Mai mult,grecii din Aegina nu doresc industrializarea turismului pentru că sunt conștienți că ar distruge farmecul insulei. „Când am ajuns aici, în vacanța de Paște 2014, insula îmi era total necunoscută. Am revenit în vara aceluiași an și am mai stat încă trei săptămâni, sa verific cumva dacă dragostea de la prima vedere se confirmă

Când vorbește despre greci, Sorin Andreaiana devine încrezător și relaxat: ”Îmi place Grecia. Grecii sunt tranșanți și corecți în afaceri. Important este să fii și tu la fel de corect. Îmi place că pot aduce românii aici, mai ales pe cei dornici să cunoască un loc liniștit, nepătat de industrializare.

Syssy Hotel, pe care Sorin îl admninistrează în prezent, este amplasat lângă plaja din stațiunea  Marathonas: „ o stațiune în care turistul fie el român, englez, olandez sau grec se simte ca într-o mare familie.” Frumusețea insulei este dată de autenticitatea și sălbăticia naturii, e un refugiu în care să evadezi de urbanul irespirabil. La Syssy Hotel ești la 30 de metri de nisipul fin al plajei, unde intrarea lină în mare face locația perfectă pentru familiile cu copii.

Sissy nu este un hotel mare. Are 17  camere.. Atmosfera este familială, ești aproape de plajă. La noi vin oameni care merg într-un concediu sau două pe an și pentru asta strâng bani lună de lună. Tineri și familii cu copii. M-am gândim să le facem șederea cât mai plăcută în Aegina și să le oferim tot ajutorul de care au nevoie. În curtea hotelului avem o livadă de lămâi în care am amenajat terasă pentru a te relaxa într-un cadru cât mai placut. Camerele de la etaj au vedere la mare, iar balcoanele de la parter sunt umbrite de livada de lămâi. Sissy nu este un hotel de lux însă serviciile sunt extrem de calitative.”Aegina. Siisy hotel

Ce îl motivează pe Sorin?

Pe langă partea financiară, activitatea asta îmi oferă o satisfacție sufletească știind că oamenii rămân cu amintirea unui concediu plăcut și fără întâmplări neprevăzute. Am fost și eu turist. Mi s-a întâmplat să ajung într-un loc și să nu am parte de niciun soi de ajutor privind ceea ce poți face, ceea ce ai de văzut. Așa că aplic exact contrariul. Anul trecut, în această insuliță care are 25 de km de la un cap la altul, am reușit să fac 4.000 de km cu mașina, plimbând turiștii care erau fără autoturism. Poveștile și clipele petrecute astfel sunt amintiri ce mă fac să zâmbesc de fiecare dată.”

AeginaÎn România insula este cunoscută mai degrabă ca insula Sfântului Nectarie, populară datorită catedralei construită în cinstea lui, a doua ca mărine din Europa. Însă ceea ce face deliciul publicului pasionat de călătorii și inedit este faptul că în această insula, Nikos Kazantzakis a scris “Zorba Grecul” în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. În plus, Aegina este locul în care s-a bătut prima monedă din Europa, care avea pe ea un basorelief cu o broască țestoasă.

În apropierea hotelului, cam la o oră de mers pe jos, există o livadă de măslini numită Eleonas. Are 2.500 de ani și este cea mai veche de acest gen din Europa. Aparține mănăstirii Chrysoleonitissa (Manastirea Sfintei Maria) construită în secolul XVI într-o zonă care nu poate fi vazută de pe mare. Grecii au ales acest loc în încercarea de a ascunde de jafurile piraților o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria ce astăzi se află în stânga altarului. Pe insulă ai și templul zeiței Aphaia, zeița fertilității, cel mai bine conservat templu în stil doric din antichitate, chiar dacă este ridicat înaintea  Pantheonului” ne povestește Sorin. Iată și care sunt recomandările lui pentru cei care sosesc în Aegina:

Ce să nu ratezi pe insulă

  • Mănăstirea Sf. Mina, aflată în apropiere de Templul zeiței Aphaia
  • Singura cameră obscură din lume cu panoramă de 360 grade, aflată în apropierea satului pescăresc Perdika. Aceasta se află într-o zonă în care există și azi cazemate ce au aparținut naziștilor
  • Căprioarele și păuni pe insula Moni, într-o rezervație naturală irezistibilă. Se ajunge cu vaporașul din satul pescăresc  Perdika, aflat la doar patru kilometri de Hotel Sissy.

Biletul vaporașului costă cinci euro si cei care ajung acolo au ocazia să facă plaja printre păuni sau să poata mângăia o caprioară. Insula nu este locuită, dar în timpul sezonului este amenjată o plajă care are și un beach bar și restaurant”, adaugă Sorin.

Cât despre sezonul estival 2016 și situația imigranților care pune Grecia într-o postură delicată, Sorin Andreiana ne dă asigurări că în Aegina lucrurile sunt extreme de liniștite. Nu există pericolul unor tulburări stradale iar insula, nefiind în circuitul marilor destinații turistice, este la adăpost de orice amenințare.

Aegina. Siisy hotel“ Insula este un paradis al celor care vor să fie departe de agitația lumii moderne. Un loc în care tu și familia ta sunteți în siguranță. Oricine are întrebări despre insulă mă poate contacta iar pentru rezervări mă puteți suna la numărul de telefon  0731.818.522. Vă aștept cu drag.

 Cum ajungeți în Aegina

Cu mașina personală. Cea mai bună bună variantă este prin Bulgaria- vama Makaza În total din București până în Pireu sunt 1.200 de km ( din care  700 de km de autostradă în Grecia). Taxele de autostradă însumează 38 de euro pe sens de mers, iar transferul cu feribotul costă 23 de euro pentru autovehicul și 9 euro biletul pentru o persoană.

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare