Goana în deșert: pe cămile prin Tunisia

Entrepreneur QNEurope (Vacante de Vis) & New Technologies http://vacantedevis.weebly.com

Aşa s-ar putea intitula circuitul de 2 zile în care am plecat de la hotelul nostru din Sousse pe la 7 dimineaţă. Am ieşit uşurel din oraş, luând-o către sud. Ne-am oprit la El Jem, coloseumul roman, cel puţin la fel de impunător şi bine conservat ca cel din Roma. Este un must pe lista vizitatorilor. Apoi drumul nostru a continuat către Matmata să vedem locuinţele troglodiţilor.

Cu ocazia aceasta, ghidul ne-a anunţat că după ce o să vizităm o casă troglodită, mergem să luăm masa într-un restaurant specific. Suna minunat ținând cont că îmi era o foame de zile mari. Așa că abia aşteptam să facem câteva poze la casa cu pricina şi apoi să gust din delicioasele preparate tradiţionale.

În plin deşert stâncos, maşină a oprit. În jur nimic. După ce am făcut câţiva paşi am observat un iepure ce ne aştepta căţărat pe o grămadă de pietre deasupra capului nostru. Aş putea jura că era dresat să ne arate drumul în curtea casei. Mică, simplă, răcoroasă. După vizită, am coborât într-o curte interioară sub nivelul solului, intrând într-o sala săpată în pământ: restaurantul nostru. Ce foame îmi era!  Recunosc drept mă obişnuisem cam prost la hotelul nostru din Souse, cu mâncare multă şi variată. Şi asta s-a văzut când au venit porţiile de mâncare: cus-cus şi aperitive, dar în cantități mici. Încă flămând am pornit mai departe, destul de repede, pentru a ajunge în Douz pe lumina, acolo unde deşertul pietros se întâlneşte cu cel nisipos, aşa cum uscatul se delimitează de mare. Cel puţin aşa mi s-a părut mie atunci.

În grabă mare ne-am echipat cu veşminte arăbeşti, ce miroseau tare a cămilă. Nu mai pun la socoteală şi turbanul obligatoriu, cu acelaşi miros 🙁 . Încolonaţi, am pornit către şirul de dromaderi ce ne aşteptau cuminţi, aşezaţi cu burta pe pământ. Fiind decembrie, plouase în deşert.  Așa că dromaderii, nu tocmai cele mai frumoase animale, erau uzi și mirositori de-ți mutau nasul. Înțelegeam acum de unde venea mirosul hainelor de le purtam.

După ce ne-am pornit, mergeam unul în spatele altuia, într-un peisaj de basm. Când urcam pe dune, când coboram printre mici oaze cu palmieri. Printre noi, foarte repede, în galop, treceau beduinii îmbrăcaţi frumos, făcând demonstraţii de călărie.

Curând, ne-am cazat la un hotel în apropiere, având timp până la masa de seară pentru o raită prin împrejurimi. Cum era deja noapte și beznă, ne-am plimbat pe o stradă la marginea deşertului nisipos, mâncând curmale direct de la sursă. Doar întindeam mâna şi ajungeam la ele. Timpul în Tunisia pare să se oprească în loc. Într-un târziu, ne-am întors la hotel, pentru ceea ce s-a dovedit un festin, în comparaţie cu masă de la amiază. S-a lăsat cu dansatoare din buric, cu spectacol, chiar şi cu bere 🙂 . Pentru turiști este permisă. A două zi avea să debuteze cu o surpriză. Dar asta vă povestesc altădată.

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare