În căutarea timpului pierdut

Entrepreneur QNEurope (Vacante de Vis) & New Technologies http://vacantedevis.weebly.com

În sala de aşteptare a aeroportului, ultimul anunţ de îmbarcare spre detinția Tunisia sosește chiar în momentul în care răbdarea noastră ajunsese la cote maxime. Cât de calm poți fi după ce ai o întârziere de câteva ore față de momentul când ar fi trebuit să decolezi? Bucuroşi şi uşuraţi să scăpăm de scaunele incomode și zumzetul sălii de așteptare, ne urcarăm în avion ocupându-ne locurile atribuite. Gata, începe vacanța noastră minunată peste mări şi ţări.

Nu-i panică de avion, doar de incompetenți

În timp ce avionul rula către pistă de decolare, realizez că viteza de deplasare este cam mare însă îmi concentrez atenția către însoțitorii de cabină și instructajul obişnuit.  Deodată, probabil cu bună intenţie şi pentru a ne ura călătorie plăcută, o arabă precipitată umple difuzoarele din partea pilotului. În avion instant o atmosfera de 9/11 în toată regulă. Nu de alta dar dacă ai avionul plin de cetățeni români nu e cazul să le vorbești pe limba lor? Sau măcar în engleză, o înțelege toată lumea. Nu, nu s-a întâmplat. Ce s-a comunicat a rămas până în ziua de astăzi un mister.

Între timp, hărăbaia se clatină trecând peste rosturile pistei auxiliare către zona de decolare. Aşteptând oprirea avionului din capul pistei, fie şi câteva secunde, sunt luat prin surprindere de faptul că pilotul virează scurt pe pistă ambalând motoarele în genul Top Gun.

Buuun. Ținete bine în scaun, pe semne omul vrea să recupereze timpul pierdut. Ascensiunea abruptă, lamentările din avion  şi un strigăt puternic de “auleu mama lasă-l uşor” din partea unui pasager,  mă făc să mă panichez uşor. La atingerea plafonului de zbor, cu un ultim viraj pe o aripa, ceea ce m-a îndesat binişor în scaun, viraj menit să ne înscrie pe ruta de zbor, atmosfera se mai calmează.

Așadar ne îndreptăm către Tunisia. După cum am început călătoria habar nu am la ce să mă aştept la aterizare. Când alesesem destinația dorisem altceva decât bătrână Europa, cu toate “ifosele ei”. Aproape de sol în timpul manevrelor de aterizare, alte emoții și zgâlțieli. Prin hublou încep să disting solul roşiatic, brăzdat de plantaţii de palmieri, măslini, tufe de cactuşi. Un murmur de surpriză străbate avionul, unii bucuroși că aterizăm în sfârșit, alții nemulţumiți în faţă sărăciei peisajului.

Într-un final, coborând pe scară avionului, aerul și aromele locului ne umplu nările. Nu prea semăna cu cel din nordul Mediteranei dar era ceea ce dorisem. Obosiți, zdruncinați și cu peste 3 ore întârziere, ne urcăm în microbuzul care ne duce spre hotel. Pe drum căscăm ochii în toate părţile, ba la maşinile vechi ce rulau pe şosele impecabile, ba la hoteluri noi construite, unele de abia terminate, altele încă nu. La sosirea în hotelul din Sousse era deja mult prea târziu pentru a mai prinde o plimbare pe lumina: ora 17:00 pe final de decembrie. Supărat sau nu pe faptul că decolarea tardivă condusese la ora aceasta de cazare, fugim repede la despachetat și hopa afară, să recuperăm totuși ceea ce ar fi trebuit să fie prima noastră zi de vacanță. Ne-am grăbit spre recepţia hotelului, cerând indicaţiile de rigoare:

– Este ok să ieşim în oraş acum? Unde să mergem?

– Puteți ieși, doar să nu intraţi în Medina. În schimb, plimbaţi-vă în oraşul nou cât doriţi.

Aha, așa deci. Zis şi făcut, am pornit spre oraş. Însă era deja beznă. Aerul cald, în jur de 20 C şi atitudinea prietenoasă şi relaxată a oamenilor, ne-au mai atenuat din tracasarea amiezei. Mi-a rămas însă întrebarea: mie cine îmi dă înapoi o zi din vacanță pierdută aiurea?  În zilele următoare, eu am bătut ţară asta spre sud şi apoi spre nord şi nu pot spune decât de bine.

Tunisia este surprinzătoare, plină de arome și culori. Până ajungi să o vezi e mai dificil. Dar despre această destinație și oamenii ei, pe dată viitoare.

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare