Vacanţă în familie

Simona Neata ✍ Marketing consultant & journalist ⋆ Digital Strategy, Social Media and Branding ⋆ Founder Simplify Media

Vacanţă….Mult aşteptata vacanţă…Anul acesta vom avea o vacanţă perfectă în familie…..eu, soţul şi cei doi copii. Deja văd o plajă întinsă, soare…nisip…ei construind un castel cu turnuri şi poduri stategice….eu purtând o rochie albă, o pălărie cu boruri largi, savurând briza marii. Şi apoi o plimbare agale pe plajă, cu picioarele în spumă albă a valurilor care se sparg uşor. Linişte…

Mmm …dar să ne trezim la realitate…Ar fi minunat să fie cum mi-am imaginat, însă, de obicei, lucrurile stau cu totul altfel!

Începând cu alegerea destinaţiei, realizez că nimic nu va fi simplu. Soţul îşi doreşte o vacanţă unde să putem fi cu copii dar să ne permită o libertate mai mare în doi. Băiatul cel mare vrea o locaţie cu wi-fi, sală de jocuri, piscine, zbor cu avionul. Piticul familiei vrea şi el piscină mică, topogane, să doarmă şi să se joace cu mami şi cu tati. Eu ca femeie şi mamă, eu vreau linişte – fără telefoane, laptop-uri, tablete, dispute. Vreau jocuri şi  activităţi care să ne implice pe toţi, fără nervi şi bosumflări.

Uite aşa alegi o destinaţie, prin negociere. În care speri să se simtă toţi bine. Când vine ziua bagajelor -ce ne trebuie, ce avem, ce completăm, ce vrea fiecare, nici-unul nu participă. Apare starea de tensiune, parcă totul se întunecă, bagajele se fac pe un suport grav de nervi, imposibil să fie complete. Fiecare valiză conţine un pachet mai mic sau mai mare de nervi.  Uite așa vacanţă mea ideală de la începutul acestei povestiri, va fi o iluzie, un miraj…

Însă noi că femei ştim şi că ea ar putea să fie reală!

Ce putem face în astfel de situaţii? Cum spulberăm acele “pachete” nedorite de tensiune, de nervi? Cum să avem o vacanţă ideală în familie? Cum procedăm?

În primul rând, conştientizarea problemelor. Chiar dacă suntem o familie, nu inseamana că suntem una şi aceeaşi persoană! Suntem diferiţi, comportamentul fiecăruia variază în funcţie de caracteristicile unice ale propriei personalităţi. Trebuie să ne întrebăm: Ce puncte avem în comun?  Cum le putem folosi?

Odată conştientizate, trecem la pasul doi: stabilirea priorităţilor fiecărui membru. Pe o foaie de hârtie, fiecare, foloseşte câteva rânduri, pentru a descrie vacanţă ideală: care ar fi destinaţia ideală pentru fiecare, cum decurge o zi perfectă de vacanţă. În cazul în care în familie, există copii mai mici, prin joc, desen…etc, întreabă-i ce ştiu despre vacanţă, ce îşi amintesc, ce şi-ar dori…ţine cont şi notează.

Pasul trei:  citirea fiecărei versiuni de vacanţă

Pasul patru: stabilirea punctelor comune, ierarhizarea lor. Restul le discuți, le treci pe lista celor comune, negociezi variante până ajungi la un consens.

Important: este indicat că aceste întâlniri să conţină doar tema “vacanţă”, se va discuta doar despre acest subiect maxim 40-45 min.

Odată stabilită destinaţia care să mulţumească toată familia, reiei aceşti paşi pentru completarea bagajelor şi, chiar, pentru planificarea excursiilor în diverse punte turistice ale zonei respective. Succes!

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare