Aegina, insula deliciilor culinare

Simona Neata ✍ Marketing consultant & journalist ⋆ Digital Strategy, Social Media and Branding ⋆ Founder Simplify Media

Într-o lume plină până la refuz de produse procesate și îmbibate cu E-uri, atunci când vine vorba de vacanță, parcă duci dorul mâncărurilor simple și gustoase de pe vremea bunicii. Nu este vorba numai de hotelul pe care îl alegi, de locație sau de activitățile timpului liber. Plecat de acasă, vrei să te hrănești sănătos, să mănânci bine, mai ales atunci când ai cu tine copii. Așa ajungem să vorbim de Aegina, o insulă în care uleiul de măsline, fructele de mare și iepurele la cuptor fac deliciul zilelor de vară.

Cel mai proaspăt ulei de măsline presat la rece este al bătrânicii Maria

Este întotdeauna bine să beneficiezi de ceva ponturi de la o persoană care locuiște în zona pe care ți-ai ales-o ca destinație pentru petrecerea concediului. În cazul nostru am stat de vorbă cu Sorin Andreiana, jurnalist român, stabilit în Aegina, managerul hotelului Sissy. Este oricând gata să îți recomande taverne în care să te lași pradă aromelor grecești dar mai ales să îți spună de unde poți lua acasă celebrul ulei de măsline. Sorin a descoperit anul trecut în insulă o bătrână care face uleiul presat la rece pe loc.

Maria este o bătrânică din insulă care face uleiul la comandă. Când avem turiști interesați să cumpere ulei, o sunăm și ea pune măslinele la presă. Pentru cantități mai mari de 15 litri, durează cam o zi pentru ca uleiul să fie gata, dar avem garanția că este proaspăt”.

Specialitățile insulei: caracatiță marinată, iepure la cuptor și berbecuț la proțap

caracÎn Aegina, departe de aglomerația urbană și marile supermarketuri, descoperi taverne de familie, cu priveliști ce-ți lasă privirea să colinde asupra mării. Decorul e simplu, ferit de amenajerile sofisticate ale restaurantelor moderne. Nici nu și-ar avea locul aici, într-un peisaj în care marea și cerul îmbracă totul în nuanțe hipnotice de albastru.

Sorin a devenit de-a lungul vremii fan al tavernelor tradiționale,mai ales al celor amplasate pe plaje. “Incontestabil aici mâncarea este foarte, foarte bună! Insula este locul de vacanță al atenienilor și ei știu ce înseamnă mâncare autentic grecească, la fel cum noi în România știm dacă micii sau ciorbele sunt mai bune într-un anumit loc. Drept urmare si bucătarii din taverne sunt foarte atenți la ceea ce gătesc. În Aegina ai garanția că mâncarea este mereu proaspată și gustoasă. Eu de obicei când ajung în insulă mă opresc mai întâi la o tavernă și abia apoi merg la hotel” ne spune râzând Sorin.

Ce să-ți comanzi din meniu? Pește proaspăt, fructe de mare, fripturi din berbecuț sau vită

În apropiere de Sissy Hotel se află “Taverna lui Christian”, local ce aparține unui francez care, la fel ca si Sorin, s-a îndrăgostit de insulă și a hotărât să-și deschidă afacerea împreuna cu soția. La tavernă se prepară 4-5 feluri de mâncare diferite în fiecare zi a săptămânii. Tot aici poți savura cea mai bună caracatiță în sos marinat.

Fiecare tavernă are specificul ei. Noi la Sissy le spunem turiștilor ce are special în meniu fiecare tavernă. Sunt locuri în care găsești pește și fructe de mare foarte proaspete și bine făcute, sunt taverne unde sunt fripturi gustoase și există localuri unde au platouri de legume și ierburi fierte foarte bune. Noi le explicăm despre fiecare loc pentru ca oamenii să aleagă în cunoștință de cauză.”

oliveTot în Aegina grecii mai spun că există cel mai bun fistic din lume. Motiv pentru care la jumătatea lunii septembrie  se organizează în insulă  Festivalul Fisticului.

Așadar să recapitulăm. Mâncare proaspăt gătită din ingrediente cultivate local, pește și fructe de mare abia pescuite, ulei de măsline făcut pe loc și fistic delicios de luat acasă. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să și ajungi aici.

Cum ajungeți în Aegina

Dacă vrei să vii cu mașina personală,  treci prin Bulgaria- vama Makaza (București – Pireu: 1200 de km din care ai 700 de km de autostradă prin Grecia). A doua variantă este cea cu avionul până în Atena ( mai ales că din luna martie ai o cursă low cost din București). Din aeroport  există o linie expres de autobuz care ajunge până în Pireu. Biletul te costă 5 euro. Capătul de linie este chiar lângă poarta de unde se ia vaporul spre Aegina.

This post is also available in: Engleză

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in

Avertisment de calatorie. Pe lista Spania, UK, Franța, SUA și Portugalia

5 sfaturi utile pentru a câștiga clienti fideli

5 motive sa vizitezi WTM London 2019

Ancona, micul oras mare